Familie Lejeune de Schiervel

Hoe kwam de familie Lejeune terecht in Nonnen-Mielen nabij Metsteren?

Tijdens de Franse overheersing werden in 1795 alle abdijen en kloosters openbaar verkocht.
De gebouwen van de Abdij van Nonnen-mielen werden in 1797 gekocht door Eugène Delpier, een ex-monnik van de Abdij van Lobbes in Henegouwen.
Deze sloopte het merendeel van de abdijgebouwen en liet er een kasteel bouwen.

Foto van Renier Lejeune

Het kasteeldomein werd in 1864 verkocht aan Renier Joseph "Alexandre" Lejeune (° Verviers 1 november 1801 - † Brussel 29 december 1871), die het als tweede verblijf gebruikte.
En zo kwam de famile Lejeune terecht in Nonnen-Mielen bij Metsteren.
Renier Lejeune huwde met Marie Isabelle Françoise "Emma" de Grand 'Ry (° Eupen 7 juli 1913 - † Brussel 5 maart 1894)
Ze kregen een zoon Jean André Marie François Xavier Lejeune (° Verviers 8 september 1853 - † Pepinster 23 juni 1916).
Later werd Xavier Lejeune de nieuwe eigenaar van het kasteeldomein.
Xavier Lejeune trouwde op 3 juni 1874 in s'Gravensvoeren met Eugenie de Schiervel (° Brussel 5 juli 1855 - † Brussel 28 december 1928).
In 1891 werd Xavier Lejeune benoemd tot pauselijk graaf.
Door een koninlijk besluit van 12 januari1891 kreeg hij de vergunning om de uitdovende familienaam van zijn echtgenote aan zijn naam toe te voegen. Dit besluit was eveneens voor zijn afstammelingen van kracht.
Hij noemt zich dus voortaan Xavier Lejeune de Schiervel.
In 1892 werd hij opgenomen in de Belgische erfelijke adel.

Het gezin Xavier Lejeune kreeg vier kinderen: twee zonen en twee dochters:
- Charles Marie Josepf Lejeune de Schiervel (° 1876 - † 1942)
- Gustave Marie Joseph Lejeune de Schiervel (° 1877 - † 1931)
- Marguerite Marie Jeanne Lejeune de Schiervel (° 1875 - † 1950)
- Jeanne Marie Joséphine Gislaine Alfrédine Lejeune de Schiervel (° 1878 - † 1964)

Hun zoon Gustave Lejeune de Schiervel (° Sint-Truiden 30 juni 1877 - † Eupen 6 september 1931) werd de nieuwe eigenaar van het kasteeldomein.

Overlijdensbericht Gustave Lejeune de Schiervel Klik op de foto om te vergroten

Gustave trouwde op 22 juli 1920 te Stavelot met Madeleine t'Serstevens (° Gent 23 maart 1896 - † Sint-Truiden 10 juni 1975).
Het gezin had geen kinderen.
Na haar overlijden erfde haar neef Bernard t'Serstevens alle goederen.
Bernard was de zoon van haar broer Jean t'Serstevens (° 1897 - † 1970) die gehuwd was op 24 juni 1924 in Brussel met Marie-Louise de Halloy (° 1901 - )
Bernard t'Serstevens was gehuwd met barones Myriam Lunden.

Bron: Geneanet en wikipedia

Madame Lejeune

" Madame Lejeune" : Onder die naam kende men in Sint-Truiden mevrouw Madeleine Lejeune de Schiervel - t'Serstevens.
Madeleine t'Serstevens was de dochter van Louis t'Serstevens (° Stavelot 13 april 1868 - † Brussel 17 mei 1947), burgmeester van Stavelot en Marguerite Lippens (° Landegem (Nevele) 24 augustus 1874 - † Stavelelot 13 september 1911).
Sinds 16 november 1919 hebben alle mannelijke Belgen stemrecht en dit volgens het principe "één man, één stem ".
Pas sinds 27 maart 1948 kregen ook Belgische vrouwen algemeen stemrecht voor de nationale verkiezingen en dit vanaf 21 jaar.
Madeleine Lejeune was de eerste vrouwelijke schepen van Sint-Truiden. Ze legde de eed af in 1953 en bleef schepen tot 1964.
Als erkenning voor alles wat Madeleine Lejeune voor de stad Sint-Truiden had gedaan werd in 2002 in Halmaal bij Sint-Truiden een straat naar haar genoemd nl. de Madeleine Lejeunestraat.

Overlijdensbericht Gustave Lejeune de Schiervel Klik op de foto om te vergroten

Madame Lejeune heeft veel goede dingen gedaan voor de ontwikkeling van Sint-Truiden.
- Ze verleende in 1947 erfpacht voor 99 jaar op het kasteel van Schabroek te Guvelingen met bijna 20 hectaren grond aan de Broeders van de Christelijke Scholen. De voorwaarde was wel dat de Broeders er een Tuinbouwschool zouden oprichten.
- In 1973, twee jaar vóór haar overlijden op 1975, schonk ze definitief het Kasteel van Schabroek met de bijhorende gronden aan de Tuinbouwschool.
- Ook in Metsteren en in Melveren was Madame Lejeune zeer gul en vrijgevig.
De arbeiders die op het kasteeldomein werkten kregen een stukje landbouwgrond ( enkele aren) om er voor eigen gebruik groenten, aardappelen of bieten te telen. Later kregen ze zelfs de mogelijkheid om langs de Terbeekweg een stukje grond te kopen tegen een zeer schappelijke prijs om er een eigen huis met tuin op te bouwen.
- Alle glasramen in lood van de kerk van Melveren werden door de familie Lejeune de Schiervel geschonken. Op deze glasramen staan de letters "LS".


De driemaanselijkse kaart van de zusters voor vlijt en gedrag van Liliane Vangeel (zus van Eric Vangeel) - © Eric Vangeel

Madame Lejeune was ook erg bekommerd om het onderwijs van jonge meisjes in Melveren, Metsteren en Terbiest. De Zusterschool van Melveren behoorde tot de Congregatie van de Zusters van Sint-Vincentius à Paulo. In de jaren 1960 werd de school te klein om alle kleuters te kunnen opvangen en lager onderwijs te kunnen aanbieden.
In die tijd was er nog geen gemengd onderwijs en konden de meisjes niet naar de gemeentelijke jongensschool gaan. De meisjesschool kon ook niet uitbreiden wegens gebrek aan bouwgrond en financiële middelen.
Madame Lejeune kwam ter hulp.
De grond die links ligt van het vroegere klooster was eigendom van Madame Lejeune.
Op deze grond links van het klooster liet Madame Lejeune verschillende klassen bouwen.
De aannemer van de ruwbouw was Sterckx uit Schurhoven.
De ganse schrijnwerkerij (dak, vensters, deuren) werd gemaakt door Albert Vangeel uit Metsteren, die ook als schrijnwerker werkzaam was op het kasteeldomein Nonnen-Mielen en tevens tesamen met zijn echtgenote Berthe Mariacour de winkel van Metsteren, gelegen tegenover de Metsterenmolen, uitbaatte.
Hierbij het puntenrapport van Liliane Vangeel, dochter van Albert en Berthe Vangeel - Mariacour en zus van Eric Vangeel.



Terug naar begin pagina Klik hier op de blauwe link om terug te gaan naar het begin van deze pagina