METSTEREN

Ligging


Metsteren is een gehucht dat administratief behoort tot de stad Sint-Truiden (Belgische Limburg).
Kerkelijk behoort het tot het gehucht Melveren.
Zoals men op onderstaande kaart kan zien ligt Metsteren ten noorden van de stad Sint-Truiden en grenst het ten oosten aan het kerkdorp Melveren, dat eveneens een gehucht is van de stad Sint-Truiden.
Ten westen grenst Metsteren aan de dorpen Gorsem, Duras, Runkelen en Binderveld.
Ten zuiden grenst Metsteren aan Nonnentap (Nieuw-Sint-Truiden), Guvelelingen, Schabroek en Horne.
Ten noorden grenst Metsteren aan Schelfheide en Kelsbroek (Nieuwerkerken).

Kaart van Metsteren en omgeving

Het stratenplan van Metsteren

Op de onderstaande kaart ziet men de straten van Metsteren.
De huizen worden aangegeven door kleine zwarte blokjes.
De Metsterenweg verbindt Gorsem met Metsteren en eindigt in Terbeek. Let wel: men zegt Terbeek en niet Terbeekstraat. In de jaren zestig van vorige eeuw noemde de Metsterenweg de Molenstraat. De winkel van Metsteren, die zich schuin tegenover de watermolen bevond, had rond de periode 1944 - 1965 als adres: Molenstraat 17, Sint-Truiden.
Rond 1970 werd het adres: Metsteren 17, Sint-Truiden, vervolgens Metsteren 25 en thans is het Metsterenweg 132 te 3800 Sint-Truiden.
Het vroeger zo rustig en idyllisch gehucht waar het fijn was om te wonen wordt thans herschapen tot een "snelweg" wat een hel geworden is voor de bewoners.
Immers de Metsterenweg wordt thans intens gebruikt door zeer zwaar transportverkeer komende van Tienen, Duras, Wilderen en Gorsem en zo via de Diestersteenweg een kortere verbinding zoekt naar Herk-de-Stad of via Melveren rijdt naar Alken en Hasselt.
De bewoners klagen over deze "schandelijke sluipweg" .

De straat Terbeek vertrekt aan de Diestersteenweg en eindigt aan het kasteeltje van half-een. Toch is er recentelijk een verbinding gemaakt naar Binderveld.

De straat Kelsbeek verbindt Metsteren via Kelsbroek met Nieuwerkerken.

De dreef van Nonnen-Mielen leidt naar het Kasteel en sluit aan op de Metsterenweg.

Door de zeer lage ligging van Metsteren ten opzichte van de omgeving vloeien meerdere beken door Metsteren.
De belangrijkste is de Melsterbeek die loopt langs het Kasteel van Nonnen-Mielen en verder vloeit evenwijdig met de Metsterenweg. Bij de kruising van deze weg bevindt zich de Metsterenmolen.
Verder heeft men de Bornedriesbeek en de Mielensbeek. In Kelsbroek heeft men de Kelsbeek.

Het stratenplan van Metsteren

Info over de omliggende dorpen en gemeenten van Metsteren

Melveren is een kerkdorp dat deel uitmaakt van de stad Sint-Truiden.Voor meer uitleg verwijzen we naar de website van Melveren: Melveren

Duras was in 1795 een zelfstandige gemeente. In 1971 werd Duras uitgebreid met de dorpen Gorsem, Runkelen en Wilderen. In 1977 werd ook Duras opgeheven en werd een deelgemeente van Sint-Truiden. Duras heeft een oppervlakte van 2,83km² en telde op 1/1/2020: 384 inwoners , dit is 136 inw/km². Duras ligt op een hoogte van ongeveer 40m boven de zeespiegel (32 - 45m). De Molenbeek stroomt over het grondgebied van Duras. Duras had vroeger een watermolen die gebruikt werd als korenmolen en als zaagmolen. Rond 1962 liet mijn vader, Albert Vangeel, die van beroep schrijnwerker was hier een eikenboom in planken zagen. Thans zijn enkel de restanten van de molen nog zichbaar. (*)

Runkelen werd in 1795 bij de vorming van de gemeenten een zelfstandige gemeente. In 1971 werd de gemeente bij Duras gevoegd. In 1977 werd ook Duras opgeven en werd Runkelen een deelgemeente van Sint-Truiden. Runkelen heeft een oppervlakte van 1,78 km² en telde op 01/01/2020 : 407 inwoners (= 228 inw./km²). De Melsterbeek vormt de noordgrens en de oostgrens (*)

Binderveld was een zelfstandige gemeente tot 1971, toen werd het een deelgemeente van de gemeente Nieuwerkerken. Binderveld heeft een oppervlakte van 3,78km² en telde op 01/01/2020: 649 inwoners (= 171 inw/km²). Het ligt op een hoogte van 25 - 40m. (*)

Nieuwerkerken is een gemeente met een oppervlakte van 22,51km² en heeft 7190 inwoners (01/01/2023). Dit zijn 319,42 inw/km². (*)

Schelfheide was een zelfstandige heerlijkheid tot 1540. Vanaf dan ging Schelfheide samen met Duras behoren tot het Graafschap Duras. In 1795 werd Schelfheide bij de toen gevormde gemeente Gorsem gevoegd. Vanaf 1954 werd het gehucht gevoegd bij de gemeente Nieuwerkerken. Schelfheide is bekend door zijn oude hoeve uit de 18de eeuw. (*)

Kelsbroek ligt aan beide zijden van de Kelsbeek. Het gebied ten noorden van de Kelsbeek behoort tot de gemeente Nieuwerkerken. Het gebied ten zuiden van de Kelsbeek behoort tot Metsteren. In Kelsbroek kan men nog enkele meters zien van de spoorwegbedding van de oude tramlijn van Sint-Truiden naar Herk-de-Stad. (*)

Guvelingen is bekend om zijn kerkje, de Guvelingenkerk en zijn oude watermolen: de Horne-molen. De Horne-molen lag vroeger langs de Melsterbeek. Maar deze beek werd verlegd en men ziet enkel nog het molenrad en de boerderij. (*)

Schabroek is bekend om zijn vroeger kasteel, het kasteel van Schabroek. Schabroek behoorde vroeger tot Guvelingen. Door een schenking van de kasteelheer van ket kasteel van Nonnenmielen in Metsteren aan de Broeders van de Christelijke Scholen werd het kasteel gebruikt als tuinbouwschool. Thans heet deze school: Hasp-o Zuid. (*)

Geraadpleegde bronnen: nl.wikipedia.org, limburgs-landschap.be

Terug naar begin pagina Klik hier op de blauwe link om terug te gaan naar het begin van deze pagina