De winkel van Metsteren was gelegen tegenover de watermolen van Metsteren.
Rond 1927 opende Marie-Louise Grossiels (° 1883 - † 1968) een buurtwinkel in Metsteren.
Marie-Louise was gehuwd met Alfons Mariacour (° 1882 - † 1964).
Alfons werkte als onderhoudsman op het kasteel De Mente de Horne in Melveren. HIj was zowel schrijnwerker als metser en herstelde alle problemen op het kasteel.
Om het gezinsinkomen te verhogen opende Marie-Louise de buurtwinkel.
Er was in die tijd nog een zeer klein winkeltje in Terbeek, tegenover het pleintje waar de waterpomp zich bevond, en uitgebaat werd door de familie Gilen. Dit winkeltje sloot zijn deuren in 1940.
Als gevolg daarvan kwamen de klanten niet enkel van Metsteren maar ook van Terbeek.
Het gezin Mariacour - Grossiels had één dochter: Berthe Mariacour (° 1912 - † 1983).
Berthe Mariacour huwde in 1942 met Albert Vangeel (° 1916 - † 1992).
Albert woonde vanaf dan in bij de familie Mariacour-Grossiels.
Het gezin Albert Vangeel en Berthe Mariacour kreeg twee kinderen nl. : mijn zus Liliane (° 1942) en ikzelf Eric (° 1944).
In die zware oorlogsjaren had Berthe een dubbele job. Ze werkte overdag als naaister in een naaiatelier in Sint-Truiden en bovendien naaide ze 's avonds kleren voor de inwoners van Metsteren.
Ook Albert had een dubbele job. Hij werkte als schrijnwerker overdag op het kasteeldomein Nonnen-Mielen en 's avonds werkte hij thuis in zijn schrijwerkerij tot in de late uren.
Na de zware oorlogsperiode tot de jaren 1950 was het leven in Metsteren en elders totaal anders dan nu.
Enkele voorbeelden:
- onze grootouders en ouders bakten zelf hun brood en taarten. In de tuin stond een grote bakoven, gemaakt door mijn grootvader. Hij maakte ook de nodige mutsaarden om de oven te stoken.
- elk jaar werden er enkele varkens vetgemest. Daardoor was er voldoende vlees voor dat jaar. Geen enkel stukje van de geslachte varkens ging verloren. Er werd hoofdkaas, bloedworst, spek, ribbetjes en lekker gebraad van gemaakt.
- wij kochten ook geen groenten. Alle soorten groenten werden geteeld door mijn grootvader in onze eigen grote tuin. Kersen, pruimen en tomaten werden ingewekt in glazen bokalen die hermetisch werden gesloten.
- wij kregen tijdelijk enkele aren landbouwgrond van Madame Lejeune waarop Albert aardappelen, tarwe en voederbieten teelde. De tarwe lieten wij malen in de watermolen gelegen tegenover ons huis. Met de voederbieten en de aardappelen werden de varkens vetgemest.
- het is onvoorstelbaar, maar tot 1966 had Metsteren geen drinkwaternet. Wij haalden met emmers drinkbaar water aan een waterpomp gelegen op 15 m afstand. Uit die pomp liep constant zuiver drinkbaar water. Dit water kwam van de fontein gelegen in Spinveld. Enkel de boerderij van Bessemans en de watermolen hadden een rechtstreekse aftakking tot in hun woning.
Na 20 jaar winkeluitbaatster was Louise Grossiels 65 jaar geworden en hebben Albert en Berthe in 1947 de winkel overgenomen.
Vanaf dan stond zowel Marie-Louise als Berthe in de winkel, wat toen geen luxe was.
Na het vroegtijdig en plotse overlijden van Berthe in 1983 heeft Albert de winkel nog open gehouden tot 1987.
Terug naar begin pagina Klik hier op de blauwe link om terug te gaan naar het begin van deze pagina